Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bydlení na fleecu (koberečcích)

Fleece, koberečky. 

Naši morčáci žijí v domácím výběhu, v dřevěné ohrádce. Jako první vrstvu pod sebou mají zateplovací pěnovou podložku, jaká se dává pod podlahu.

Na to dám nepropustnou podložku (to co slouží jako ochrana na matraci), na to položím savý ručník a nakonec fleece. Fleece se dá koupit v galanterii.

Já dávám pod morčátka fleecovou deku, ale plánuji si koupit, přesně aby seděl do ohrádky, fleece na metráž. Fleece koupený v galanterii je tlustší než deka (deku překládám aby měla dvě vrstvy). Fleece funguje jako měkká podložka, když se na ni morčátka vyčůrají, proteče a moč vsákne ručník, fleece na povrchu rychle schne a morčátka neleží na mokrém.

Na fleece dávám ještě menší podložky a dečky.

Část ohrádky je s podestýlkou, kde mají seno "záchůdek s kuchyní". Tam chodí nejvíce čůrat. Takže část s fleecem není třeba čistit každý druhý den. A fleece vydrží déle čistý.

ČIŠTĚNÍ: Fleece zametám od bobečků každý den. A samotný fleece čistím po 4 dnech. Podle potřeby vyměním podložky za čisté, podložky na vrchu fleecu měním po 2 dnech, protože je většinou počůrají, nechám uschnout a zase jim je tam dám. Po 4-7 dnech, podle potřeby, vyměním komplet všechno.Podestýlku 1x za týden.

PODESTÝLKA: Používám nejčastěji jemnou kukuřičnou drť v kombinaci s hoblinami a papírovou podestýlkou. Dřevěné pelety nepoužívám, když se rozdrolí jdou špatně z fleecu.

Moc se mi osvědčilo, že mají i část s podestýlkou, morčátka tam chodí na "záchod". Jsou na přírodním, a zároveň mohou i na dečku. Morčátka jsou spokojená, popcornují. A vždycky mají radost, když to mají zase uklizené.

ÚDRŽBA: Fleece je složitější s praním, protože ho perete ve vaší pračce, je pak třeba hygiena pračky. K praní fleecu doporučuji přidat trochu octa a také desinfekci na prádlo. Nakonec  doporučuji ještě jeden krátký oplach, jestli máte v pračce hodně dek, aby z toho morčátka prášek nebo desinfekci necítila.